top of page
  • Acusticat

Repte R06: Control de la reverberació, requeriments versus realitat.

Actualizado: 2 jun 2022

Subtítol: Des de l’HR, a certificacions Internacionals Gestionat per: Ivana Rossell - Acústica, Associació Catalana de Consultors Acústics Coordinació: Ivana Rossell acustica@ivanarossell.com

Abstract:

Des de fa 10 anys tenim els requeriments obligats de control de reverberació del dB HR del CTE. Aquests requeriments són d’aplicació en edificis docents (aules i sales conferències de V<350m3 i passadissos), residencials públics (passadissos) i en sales de conferències menjadors i restaurants.

Què podem dir d’aquets requeriments? Són bons? Asseguren un control de reverberació en tots els casos? Quines experiències tenim en restaurants on el requeriment és amb sala buida independentment del volum? Quin criteri seguim en edificis administratius? En despatxos, oficines diàfanes? Es verifica el compliment de la reverberació?

Volem posar aquestes preguntes sobre la taula i recollir aportacions i experiències dels ponents i dels presents. Descripció: Revisió dels requeriments de reverberació del Codi Tècnic (DB-HR), certificació LEED i Standard Britànic per destacar la falta de concreció i resolució del Codi Español.

Exposició de casos reals de mesuraments i càlculs de reverberació de diferents tipus d’espais: Aules, restaurants, pistes poliesrpotives, oficines... Els diferents casos demostren que en algunes ocasions complir amb els requeriments de l’HR no implica confort i demostren que el TR no és suficient per valorar la qualitat acústica d’un espai, en alguns casos.



Continguts destacats

Recull de casos pràctics de control de reverberació.

Tractaments acústics i comparativa entre la reverberació inicial i final valorant la tipologia de diferents revestiments absorbents i els resultats aconseguits.

Valoració de la reverberació mesurada i la percepció subjectiva de confort o funcionalitat.

Debat sobre mètodes de càlcul, Sabine / Simulació.


Conclusions

La reverberació és el principal paràmetre acústic per definir un espai però no és l’únic. Cal completar els requeriments per millorar la relació entre la qualitat o confort acústic d’un espai amb els requeriments tècnics.


Potser cal usar altres paràmetres, potser cal tenir en compte el Volum i la geometria, també especificar més segons els usos, introduir la baixa freqüència en alguns casos, etc.

També és important calcular bé l’espai en projecte, donat que en alguns casos i tipologies d’espais, la formulació de Sabine (formulació de l’HR) falla.


La nova norma UNE 74201, que contempla una classificació acústica dels edificis, no aporta cap millora en la temàtica de la reverberació i a més, considera que els requeriments actuals són totalment adequats. Potser caldria demanar una revisió o al·legar aquest fet.


La ponència va generar un llarg i interessant debat amb molta participació per part del públic.

PONÈNCIA PRESENTADA:

Control de la reverberació, requeriments versus realitat.

Ivana Rossell - Acústica, Associació Catalana de Consultors Acústics

R06-Rossell
.pdf
Download PDF • 1.61MB

Etiquetes: Reverberació, HR, confort acústic, menjadors, oficines.


311 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page