• Acusticat

Dilema D01: L’Impacte acústic de les infraestructures ferroviàries en municipis catalans

Actualizado: 4 may

Subtítol: Barreres acústiques o altres alternatives tecnològiques, Si o No? Gestionat per: Telecos.cat Coordinació: Salvador Ramon, director Telecos.cat director@telecos.cat


Abstract: El tren travessa moltes poblacions i el soroll que provoca és un greu problema per als seus veïns. Davant d’aqueta situació, es plantegen diverses solucions tecnològiques. Hi ha alcaldes i alcaldesses que no volen veure els seus municipis tallats pel mig amb barreres que treuen la vista i el llum als edificis més propers. Però no tot s’acaba amb les barreres acústiques, hi ha altres solucions.


Caldrà valorar però, les diferents casuístiques de cada emplaçament i així poder dictaminar la millor solució per cada cas. Per tant, la reducció de la contaminació acústica, provocada pel pas del tren en zones habitades, és un de les demandes que han d’atendre els municipis afectats.


Aquest tema, ha despertat diferents reaccions davant de les diverses solucions que s’hi plantegen. Des de les típiques pantalles d’aïllament acústica a d’altres solucions, més enginyoses, que mitiguen l’impacte sonor del trens alhora que mitiguen l’impacte visual de les pantalles.


Aquesta diversitat de solucions tècniques, enriqueix el debat per oferir, als polítics que han de prendre les decisions, noves vies de solucions.


L'objectiu és el de millor la integració mediambiental de les infraestructures ferroviàries i millorar, en definitiva, la qualitat de vida dels ciutadans en reduir l'impacte acústic derivat de la circulació de trens.


A qui va dirigit?: Col·lectius professionals, consultories, administració pública, estudiants, EPCAs, ciutadania, tots els públics.

Programa de la sessió: 11:30h. Presentació de la sessió, a càrrec de l’Enginyer de Telecomunicació Carles Sabater, responsable de serveis professionals del Col·lectiu d’Enginyers de Telecomunicació de Catalunya (Telecos.cat).


11:35h. Panell de ponències:

Moderador: Enric Grosche, Enginyer de Telecomunicació, Soci Director de Grosche Associats SL. Enginyeria i Consultoria Acústica i membre de Telecos.cat. Presentarà la problemàtica i anirà introduint als diferents ponents. Tot seguit dirigirà el debat i en treurà les conclusions.


Situació actual en que es troben els afectats, a càrrec de Joan Antón Jiménez, vicepresident de l'Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre.


Entrebancs que impedeixen executar projectes d’instal·lació de les proteccions acústiques, a càrrec d'Ignasi Grau, enginyera agrònom de l’empresa IGREMAP


Noves solucions tecnològiques, a càrrec del Dr. Jordi Romeu, investigador del Laboratori d’Enginyeria Acústica de l’UPC.


12:20h. Torn obert de paraules.

Etiquetes: Barreres acústiques, sorolls, trens, veïns

316 visualizaciones0 comentarios