top of page
  • Acusticat

Repte R09: Mesures d'aïllament acústic in-situ en edificis d'habitatge

Actualizado: 2 jun 2022

Subtítol: Compliment de la normativa en matèria de protecció contra el soroll en l'edificació al municipi de Barcelona

Gestionat per: Ajuntament de Barcelona, Departament d’Avaluació i Gestió Ambiental Coordinació: Xavier Romero Rodríguez, Ajuntament de Barcelona, xromero@bcn.cat


Abstract: Per a l’atorgament de la llicència de primera ocupació de tot edifici d’habitatge, l’Ajuntament de Barcelona exigeix dur a terme mesures d’aïllament acústic in situ per demostrar la conformitat amb la normativa en matèria de protecció contra el soroll.


La realització d’aquestes mesures presenta molts aspectes tècnics i reglamentaris susceptibles d’interpretació. Aquestes qüestions van ser objecte de tres presentacions seguides d’un debat obert que van servir per generar propostes de millora del procediment.

Descripció: Per a l’atorgament de la llicència de primera ocupació de tot edifici d’habitatge nou o rehabilitat integralment, l’Ajuntament de Barcelona exigeix el compliment dels requeriments establerts a l’article 45-1.4 de l’Ordenança de Medi Ambient (OMA).


Aquests requeriments consisteixen en la realització, per part d’una EC-PCA, d’una sèrie de mesures acústiques in-situ per demostrar la conformitat amb els objectius d’aïllament establerts al Document Bàsic de Protecció contra el soroll del Codi Tècnic de l’Edificació (CTE DB-HR) i a la pròpia OMA.

La realització d’aquestes mesures presenta no obstant molts aspectes susceptibles d’interpretació tant des del punt de vista tècnic com reglamentari. Per resoldre i delimitar aquestes interpretacions, el Departament d’Avaluació i Gestió Ambiental de l’Ajuntament ha publicat dues circulars, una amb aclariments (5/10/2017) i una més recent amb respostes a preguntes freqüents (14/10/2021).

L’objectiu del repte és posar en comú i debatre sobre algunes d’aquestes qüestions d’interpretació, amb la voluntat de generar propostes de millora i contribuir a l’optimització dels procediments de l’Ajuntament de Barcelona orientats a vetllar per la bona qualitat acústica dels edificis d’habitatge del municipi.


Les tres presentacions van servir al seu objectiu previst de plantejar alguns dels aspectes

susceptibles d’interpretació (tant des del punt de vista tècnic com reglamentari) en la realització de les mesures acústiques in situ requerides per l’article 45-1.4 de l’Ordenança de Medi Ambient (OMA) del municipi de Barcelona.


En el debat obert la resta dels assistents van poder fer aportacions o formular preguntes sobre les qüestions tractades.


Conclusions

L’esdeveniment va resultar molt útil, tant per la difusió dels continguts previstos com per la

generació d’idees.


També va ser una oportunitat per reunir una bona part dels actors que participen en aquest

procediment (EC-PCAs, consultories, arquitectes, col·lectius professionals, administració pública, etc).


Si és possible, seria interessant la realització d’un esdeveniment similar en properes edicions del Congrés, per donar continuïtat i valorar el progrés en algunes qüestions plantejades, segurament amb més temps destinat al debat obert, que va quedar una mica curt.


PONÈNCIES PRESENTADES:

Mesures d'aïllament de façanes confrontades a espais estrets

Sergi Soler Rocasalbas Àurea Acústica sergi@aurea-acustica.com

R09-1 SOLER
.pdf
Download PDF • 3.99MB

SOLUCIONS CORRECTORES POST MESURA AVALUACIÓ FINAL

Aïda Espinet López Acoustic Engineering info@acoustic-engineering.com

R09-2 ESPINET
.pdf
Download PDF • 3.81MB

Mesures d'immissió del soroll d'ascensors fent una comparativa entre la

Norma UNE-EN ISO 10052:2005 i altres mètodes

Jana Sonego Lomas Eicon jana_sl

R09-3 SONEGO
.pdf
Download PDF • 2.18MB

Etiquetes: Aïllament, edificació, habitatge, qualitat, normativa.

454 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page