• Acusticat

Repte R11: Bioacústica: eines acústiques per a l’estudi de la fauna

Actualizado: 4 may

Gestionat per: Diputació de Barcelona Coordinació: Àngel Moreno Duran. Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental. Diputació de Barcelona. morenoda@diba.cat.

Abstract: La bioacústica és una branca de la ciència relacionada amb diferents disciplines científiques que investiga la producció i recepció de sons biològics. La bioacústica inclou sonogrames i tècniques associades al sonar instrumental i biològic pel seu ús en el seguiment de poblacions animals així com en mecanismes d'identificació i comunicació.


D’aquesta manera, representa un mètode per conèixer i controlar els efectes del soroll produït per les activitats humanes sobre les poblacions animals. Aquesta disciplina és encara incipient a Catalunya, per bé que els ecosistemes marins han estat, fins ara, més estudiats que els terrestres, gràcies a la tasca investigadora del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques.


Pel que fa a l’estudi dels ecosistemes terrestres, en aquest repte es presentarà un resum d’alguns dels treballs de recerca més innovadors realitzats a Catalunya, emmarcats en el coneixement de les poblacions de quiròpters i el seguiment nocturn de la migració dels ocells a través de tècniques bioacústiques.


Així mateix, es presentaran els resultats d’un estudi comparatiu de la presència d’ocells urbans, abans i durant el confinament derivat de les mesures per combatre la pandèmia de la Covid 19 l’any 2020.

A qui va dirigit?: Col·lectius professionals, administració pública, personal investigador, estudiants. Descripció

La bioacústica és una branca de la ciència relacionada amb diferents disciplines científiques que investiga la producció i recepció de sons biològics (inclosos aquells que produeix i processa l'ésser humà), els mecanismes de transferència de la informació biològica per vincles acústics i la seva propagació en medis elàstics.


La bioacústica analitza també els òrgans de l'audició, així com l'aparell de fonació i els processos fisiològics i neurofisiològics a través dels quals els sons o senyals acústics són produïts, rebuts i finalment processats a nivell del sistema nerviós central. Així mateix, la bioacústica intenta entendre les relacions entre les característiques dels sons que produeix un animal i la natura del medi en el qual s'utilitzen, així com les funcions per les quals estan dissenyats.


Finalment, la bioacústica inclou tècniques associades al sonar instrumental i biològic pel seu ús en el seguiment de poblacions, en mecanismes d'identificació i comunicació; d'aquesta manera representa un mètode per assessorar i controlar els efectes del soroll produït per les activitats humanes sobre les poblacions animals.

Sens dubte, un organisme referent i pioner a Catalunya en l’estudi dels ecosistemes a través de la bioacústica, és el Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB), vinculat a la UPC, el qual centra les seves activitats en l’estudi del medi aquàtic, parant especial atenció a la degradació acústica de l'ecosistema marí que s'està donant al mar Mediterrani. El LAB té com a objectiu principal el desenvolupament d'aplicacions capaces de limitar els efectes del soroll antropogènic al mar i contribuir a un desenvolupament sostenible de les activitats marítimes.

No obstant, l’aplicació de la bioacústica en l’estudi dels ecosistemes terrestres és encara incipient i relativament dispersa, per bé que existeixen alguns estudis, centrats en l’estudi de l’avifauna, realitzats per investigadors del CTFC1, del CREAF2 i de l’ICO3. Destacaria també l’estudi de les poblacions de quiròpters per mitjà d’eines bioacústiques, que es dur a terme des del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Pel que fa a l’estudi dels ecosistemes terrestres, en aquest repte es presentarà un resum d’alguns dels treballs de recerca més innovadors realitzats a Catalunya, emmarcats en el coneixement de les poblacions de quiròpters i el seguiment nocturn de la migració dels ocells a través de tècniques bioacústiques. Així mateix, es presentaran els resultats d’un estudi comparatiu de la presència d’ocells urbans, abans i durant el confinament derivat de les mesures per combatre la pandèmia de la COVID-19 l’any 2020.

1 Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, 2 Centre de Recerca i Aplicacions Forestals, 3 Institut Català d’Ornitologia

Etiquetes: Bioacústica, soroll antropogènic, avifauna, quiròpters, ultrasons, sonogrames.

136 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo