top of page
  • Acusticat

Higini Arau, Premi Acusticat a la Trajectòria professional

Actualizado: 20 mar 2022

La primera edició d’aquest premi honorífic recau a tot un referent internacional del disseny acústic arquitectònic, Higini Arau.


Les Àrees tranquil.les i el paisatge sonor es posen de relleu en la segona sessió del Congrés.


Granollers acollirà el Congrés Acusti.cat el 2022.


15 d’Octubre, Sant Cugat del Vallès.-

Per primera vegada al Congrés Català d’Acústica s’ha atorgat un guardó honorífic. El premi acusticat a la trajectòria professional pretén reconèixer la contribució en el camp de l’acústica d’un professional rellevant a partir de treballs acústics realitzats i la seva divulgació en l’àmbit acadèmic. Sergi Soler, president de l’Associació de Consultors Acústics de Catalunya, ha introduït al sr. Higini Arau, Doctor Cum Laude en ciències físiques i especialista en acústica arquitectònica: “Molts hem compartit el seu coneixement, motivant-nos a seguir el seu exemple de qüestionar-t’ho tot i experimentar buscant la resposta i el punt de vista propis, ja sigui sobre la reverberació, la difusivitat de camp o l’aïllament d’elements constructius”.


Higini Arau, amb més de 50 anys dedicats a l’estudi de l’acústica, és autor de la Teoria de la Reverberació i ha dissenyat l’acústica de centenars d’auditoris, palaus i congressos a nivell internacional: Palau de la Música, Sala d’assaig del Liceu, Auditori de Barcelona, Scala de Milano, Sala Arvö Part (Estònia), San Gallen (Suïssa). Continua la seva tasca docent amb Masterclasses d’acústica (La Salle-URL) i els projectes al seu estudi Arau Acústica.Les zones urbanes tranquil·les són una eina de gestió que disposen els municipis de cara a millorar la seva qualitat acústica. Encara que poc implantades, demostren com poden contribuir a la millora de la Salut, la xarxa d’espais verds o la mobilitat. La segona jornada del Congrés ha posat l’èmfasi en els Soundscapes. A la sala d’actes de la Casa de Cultura, l’emissió ha començat amb la ponència magistral de Francesco AlettaCurrent trends and challenges in soundscape research” en remot connectat online des de la Bartlett School Env, Energy & Resources Faculty of the Built Environment. A través d’estudis i exemples d’espais acústics urbans, ens ha endinsat en el marc normatiu per a la seva aplicació atenent a dades i models europeus. A partir d’aquí, la matinal de taules rodones ha servit per prendre consciència de les àrees tranquil.les i el seu valor afegit, amb casos de municipis on ja apliquen mesures en aquesta línea. Un trident de consultors acústics, especialistes en arquitectura, ens han apuntat com aquest paisatge pot ser objecte de control, redisseny i protecció (recent norma ISO 12913) mentre que experts de l’arquitectura ens han permès explorar i identificar sons del nostre patrimoni sonor per tal de definir la nostra comunitat acústica.


Si bé a la sala virtual 1 hem intentat buscar el silenci o propiciar-lo, a la sala virtual 2 hem topat amb el soroll a nivell de Salut i de conflicte veïnal. Així, otorrinolaringòlegs i psicòlegs han abordat els “acúfens”, amb la guía de l’Associació de Persones afectades per Tinnitus. Una interessant ponència que n’ha explicat les causes, ha apuntat a una prevenció i als tractaments per a pal.liar-ne els seus efectes. La directiva europea END descriu com les grans ciutats han de mesurar els nivells de soroll de trànsit que hi ha als seus carrers. Però no només el trànsit causa un soroll molest per als ciutadans, també l’oci o les obres al carrer impacten cada dia a la vida i a la salut de la gent.


La mesura del nivell de soroll al carrer, així com la identificació de la font del soroll, és un dels reptes que afronta a dia d’avui el mapatge dinàmic de soroll. Quan el soroll provoca conflictes veïnals, com s’afronta l’escenari? Agents dels Mossos d’Esquadra de l’Àrea de Medi Ambient també ens han acompanyat per parlar dels delictes de Contaminació Acústica.


Francesc Xavier Magrans, CEO de l’Enginyeria per al Control del Soroll (ICR) ha posat la cirereta d’aquesta trobada de referència del sector acústic amb la masterclass: “L’aventura de l’acústica i les vibracions”. Un passeig personal i professional, des del camp experimental i el númèric, per la història de la vibroacústica des de l’any 1979 al 2020.


Sant Cugat del Vallès, amb la seva representant Alba Gordó, regidora de Sostenibilitat i Comissionada per l’Emergència Climàtica, ha donat el relleu a Granollers com a seu del futur Congrés. El Tinent d’Alcalde de Territori i Ciutat de la co-capital del Vallès Occidental, el sr. Albert Camps, espera que d’aquí a dos anys haguem superat la pandèmia i ens poguem trobar de nou, presencialment. L’Abril de 2022, Granollers acollirà el 4rt Congrés d’Acústica de Catalunya al Teatre Auditori de la ciutat.


169 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page