top of page
  • Acusticat

El congrés ACUSTICAT aposta per posar zones lliures de soroll a l’abast de la ciutadania



La cinquena edició del Congrés d’Acústica de Catalunya tanca amb rècord d’assistents, ponents i patrocinadors

Al final de la segona jornada de congrés s’ha lliurat el premi ACUSTICAT, que ha recaigut en el doctor Josep Martí Roca, catedratic de La Salle-URL

 

“La tranquil·litat no és un luxe, tots els ciutadans hi han de poder tenir accés”. Amb aquestes paraules Antonella Radicchi, doctora en disseny urbà i planificació territorial, ha obert la segona jornada del congrés ACUSTICAT que s’ha celebrat a Manresa aquests darrers dos dies. Radicchi ha destacat la importancia de les anomenades “zones tranquil·les” de les ciutats, espais lliures de soroll que contribueixen de manera decisiva a millorar la salut de les persones, la biodiversitat, la productivitat i l’economia dels territoris.

 

Precisament trobar les zones tranquil·les del centre de Manresa ha estat la missió del passeig d’escolta que s’ha organizat en el marc del congrés i en el qual han participat una quinzena de persones. Durant aquesta activitat els participants s’han dividit en grups de 3 persones, una de les quals anava amb els ulls tapats, una altra feia de guia i la tercera prenia nota de tot el que la persona “cega” anava escoltant. Les dades recollides nodriran una nova aplicació mòbil que s’està desenvolupant des de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb empreses i entitats del sector acústic, de la ciència ciutadana i desenvolupament web, que té per objectiu que tota la ciutadania pugui identificar les zones tranquil·les que té a prop.

 

Josep Martí i Francesc Xavier Magrans, premis ACUSTICAT 2024

Josep Martí i Francesc Xavier Magrans, aquest darrer a títol pòstum, han estat els dos guanyadors del premi ACUSTICAT 2024, que reconeix la trajectòria professional en l’àmbit de l’acústica. Martí és catedràtic de La Salle-URL i ha estat un dels pioners de l’acústica al nostre país, amb una llarga trajectòria en la formació dels professionals del sector. Entre les seves fites professionals hi ha els projectes de sonorització de les seus olímpiques de Barcelona 92 i la millora acústica de la basílica de Montserrat. Martí ha recollit el premi de mans d’un nombrós grup d’alumnes i exalumnes de La Salle i s’ha mostrat orgullós d’haver obert camí en una disciplina “que està al servei de les persones i de la societat”.

 

El premi per a Francesc Xavier Magrans ha estat lliurat a la seva vídua i ha servit d’homenatge a un professional que va dedicar tota la seva vida a la recerca i l’aplicació de l’enginyeria acústica. Va ser director del laboratori d’òptica i acústica de la SEAT de Martorell, docent a La Salle-URL i fundador de dues empreses de referència al sector. La presidenta de la societat catalana de Física, Núria Ferrer, ha destacat d’ell la seva generositat i la teva tasca divulgativa de la física i l’acústica.

 

Barcelona, seu de l’ACUSTICAT 2026

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha estat l’encarregat de fer el tancament institucional del congrés i anunciar la seu de l’ACUSTICAT 2026, que serà la ciutat de Barcelona. Aloy s’ha mostrat satisfet que Manresa hagi acollit aquesta edició del congrés i ha explicat algunes de les mesures que porta a terme el consistori per reduir la contaminació acústica, entre les quals destaquen l’electrificació de la flota d’autobusos urbans i la transformació del carrer Guimerà en illa de vianants. En referència als conflictes que generen els sorolls de les festes populars, ha manifestat que “hem de ser capaços de compaginar el dret al descans amb la preservació de les festes que són part de la nostra cultura”.

 

Un ACUSTICAT de rècords

La cinquena edició de l’ACUSTICAT tanca amb xifres rècord d’assistents, ponents i patrocinadors. Més de 400 persones han passat durant aquests dos dies pel teatre Kursaal de Manresa per debatre i compartir experiències sobre temes d’allò més diversos relacionats amb l’acústica: des d’aspectes jurídics fins a l’urbanisme, l’edificació, la intel·ligència artificial aplicada a l’acústica, la salut i el medi ambient, la normativa, etc.

 

L’ACUSTICAT està organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona amb el suport de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Associació de Consultors Acústics de Catalunya, el Laboratori d'Enginyeria Acústica i Mecànica de la UPC i l’Ajuntament de Manresa. A més, compta amb el suport de més d’una vintena d’empreses del sector que hi han presentat els seus serveis i solucions acústiques.

 

Setmana Sense Soroll 2024

L’ACUSTICAT forma part de la Setmana Sense Soroll 2024, que se celebra del 22 al 28 d'abril amb diferents mesures i iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica. La #SSSoroll2024 té com a lema "Gaudeix el silenci” i vol posar en valor totes aquelles mesures permanents, actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn.

55 visualizaciones0 comentarios
bottom of page