Més de 400 experts en acústica es reuneixen a Manresa en el congrés català de referència al sector Yomara García, advocada experta en soroll, ha dit que “a vegades cal prendre mesures impopulars per protegir la salut de les persones”
Les molèsties que generen els sorolls d’activitats festives a l’aire lliure i la dificultat de fer-les compatibles amb el descans dels veïns ha centrat la primera jornada de l’ACUSTICAT, el congrés català de referència per al sector acústic que se celebra avui i demà a Manresa. La jurista Yomara García, experta en sorolls i contaminació acústica i presidenta de l’entitat Juristas contra el ruido, ha dit en la ponència inaugural del congrés que el debat entre el dret a l’oci i el dret al descans no està ben plantejat ja que no són qüestions equiparables. Ha defensat “ciutats vives i no malaltes” i ha dit que a vegades és necessari prendre mesures impopulars per protegir la salut de la població.
García ha participat també en una taula rodona juntament amb Xavier Torras, del Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica del Departament d’Acció Climatica de la Generalitat, Belén Álvarez, advocada, Jeroen Paymans, consultor acústic i Marc Marcè, director del diari Regió7, com a moderador. Durant aquesta sessió s’han pogut escoltar punts de vistra contraposats entre defensors de veïns afectats per temes de soroll i promotors de concerts i festivals.
L’obertura institucional del congrés ha anat a càrrec de Mireia Boya i Busquets, directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Marc Serra Solé, diputat de l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona i Jesús Alonso Sainz, regidor d'Habitatge, Centre Històric i Llicències de l’Ajuntament de Manresa. Boya ha avançat algunes dades que es presentaran demà en la segona jornada del congrés, recollides als darrers mapes estratègics de soroll que ha realitzat el Departament d’Acció Climàtica, i que indiquen que una quarta part de la població de les grans àrees urbanes de Catalunya està exposada a nivells superiors als objectius de qualitat acústica durant la nit, i gairebé el 14% durant el dia, bàsicament per causa del trànsit viari. Boya ha dit que “ens hem de prendre molt seriosament el problema del soroll”, que ha qualificat com “un problema de salut pública”.
El diputat Marc Serra Solé ha afegit que el soroll provoca cada any 12.000 morts prematures i que és necessària una actuació conjunta d’Ajuntaments, Diputació i Generalitat per regular les activitats que generen contaminació acústica. El regidor Jesús Alonso Sainz, per la seva banda, ha agrait a l’organització haver escollit Manresa com a seu del congrés i ha assenyalat que més de la meitat de temes que s’hi tracten tenen un interès directe per la ciutat.
L’ACUSTICAT reuneix avui i demà més de 400 persones per debatre diferents qüestions al voltant del soroll i la contaminació acústica. El congrés se celebra cada dos anys i està organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona amb el suport de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Associació de Consultors Acústics de Catalunya, el Laboratori d'Enginyeria Acústica i Mecànica de la UPC i l’Ajuntament de Manresa. A més, compta amb el suport de més d’una vintena d’empreses del sector que hi ha presentat els seus serveis i solucions acústiques.
Construcció, parcs eòlics i ciència ciutadana
Altres temes que s’han tractat durant la jornada d’avui han girat al voltant de la construcció i els aïllaments acústics dels edificis. També s’ha parlat del soroll dels parcs eòlics i del paper de de l’acústica per fer les ciutats més inclusives per a persones amb discapacitat. En una taula rodona sobre el paper de les administracions davant del soroll d’activitats s’ha explicat que l’oficina del Síndic de Greuges rep cada any al voltant de 500 queixes relacionades amb el soroll i que les principals causes són les fires i festes, la restauració i les terrasses. Des del Síndic es proposa reduir l’horari de les terrasses i també el de les festes majors, a més de reubicar les festes que generen molèsties o fer-les rotatives.
Demà, passejada sonora per Manresa
Una de les activitats destacades de la jornada de demà serà un passeig d’escolta per la ciutat de Manresa, una proposta que vol recollir els sons de diferents punts de la ciutat amb l’objectiu d’elaborar un mapa de les seves zones tranquil·les a través d’una aplicació mòbil. Per fer-ho, els participants es divideixen en grups de 3 persones en els quals una d’elles va amb els ulls tapats, una altra fa de guia i la tercera pren nota de tot el que la persona “cega” va escoltant.
A més, la segona jornada del congrés comptarà amb la participació, a través de videoconferència, de la doctora en disseny urbà i planificació territorial Antonella Radicchi, que parlarà sobre ciutats saludables i zones silencioses.
Premi ACUSTICAT
També durant la segona jornada, i just abans d’anunciar la ciutat que acollirà la propera edició del congrés, es lliurarà el tercer Premi ACUSTICAT a la trajectòria d’un/a professional en l’àmbit de l’acústica. Fins ara, han estat reconeguts amb aquest guardó Higini Arau, Doctor Cum Laude en Ciències Físiques i autor de la Teoria de la Reverberació, autor del disseny acústic de més de 200 sales i teatres d’arreu d’Europa, i Josep Maria Querol, Doctor en Enginyeria Tèxtil i Industrial, amb més de 40 anys al món de l’acústica, el soroll i les vibracions, des de l’estudi de la sordesa professional al disseny i aïllament acústic d’habitatges i recintes d’activitat i la docència universitària.
Setmana Sense Soroll 2024
L’ACUSTICAT forma part de la Setmana Sense Soroll 2024, que se celebra del 22 al 28 d'abril amb diferents mesures i iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica. La #SSSoroll2024 té com a lema "Gaudeix el silenci” i vol posar en valor totes aquelles mesures permanents, actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn.
コメント