top of page
  • Acusticat

Activitat 01: Soundwalk a cegues

Actualizado: 21 oct 2020

Aquesta activitat es va realitzar prèviament a la celebració del Congrés durant el mes de setembre del 2020 a Sant Cugat del Vallès

Fotos: Jordi Garcia @LocalPres


Subtítol: Mètode Daumal i Passeig d’Escolta de Hildegard Westerkamp.



Gestionat per: Grup d’Exploracions de l’Entorn Sonor (G.E.E.S.) .) i Departament de Tecnología de l’Arquitectura, ETSAB (UPC)

Coordinació: Francesc Daumal i Pedro Montesinos.


Abstract: El soundwalk (passeig d‘escolta) és un exercici bàsic i alhora essencial per comprendre la diversitat i el valor dels sons ambientals. Centrat en l’activitat de l’escolta activa en diferents pràctiques basades en eliminar la visió aguditzant així els restants sentits. És un exercici de sensibilització i conscienciació sobre els diferents elements i escales que conformen el nostre paisatge sonor. A realitzar en grup.

A qui va dirigit?: Tots els públics.


Descripció de l'ACTIVITAT.


Duració: 90 min.


Lloc: Campus i entorn exterior.


Equipament: Vena per a tapar la visió (que no obstruexi les orelles), bloc de notes per escriure o dibuixar, càmera de fotos o vídeo, i recomanat gravadora digital estèreo.


Us proposem un passeig amb l’únic objectiu d’analitzar els sons que ens envolten i els ambients on es propaguen. Una activitat que ha anat evolucionant en els últims temps amb diferents aportacions teòriques i pràctiques i que mira de sensibilitzar i conscienciar respecte la importància que tenen els sons com a element de relació entre les persones i amb l’entorn.

L’exercici consta de dues parts que hem barrejat en aquesta primera aproximació. El mètode Daumal ens permet escoltar i adjectivar l’entorn sense veure’l, perquè amb els ulls envenats, aprendrem a sentir-l’ho activament. Ho farem en grups de tres on hi haurà un guia o pigall per a guiar el cec, i un notari o auditor per a anotar-ho tot. Es tornaran per a fer els tres papers. I tenint com a referent l’exercici que defineix el text “Soundwalk” de Hildegard Westerkamp, alternarem moments d’escolta cega i d’escolta amb visió, moments d’escolta estàtica amb d’altres d’escolta en moviment. Sentirem els sons que produïm, els que tenim a prop i els més allunyats; els d’origen natural i tecnològic, sons greus i aguts, sons continus, repeticions, ritmes…


I per això aprofitarem tant l’espai interior del Campus com l’exterior on de manera accessible podem gaudir de l’entorn del Parc Natural de Collserola.


Al final ens retrobarem per comentar i compartir impressions i reflexions.


«Un paseo sonoro es toda excursión cuyo propósito principal sea escuchar el entorno. Es exponer nuestros oídos a los sonidos de nuestro alrededor sin importar dónde estemos». (Hildegard Westerkamp, «Soundwalking», Sound Heritage, Vol. III, N.º 4.

Etiquetes: Itinerari sonor, Escolta, Paisatge Sonor, Sensibilització, Conscienciació.

182 visualizaciones0 comentarios

Kommentare


bottom of page