top of page
  • Acusticat

Repte 06: Confort acústic en oficines obertes, espais sanitaris i docents

Actualizado: 15 oct 2020

Subtítol: Reptes acústics i casos d'èxit

Gestionat per: Saint-Gobain Ecophon

Coordinació: Juan Negreira (Doctor Ingeniero Acústico & Ingeniero Industrial)

Saint-Gobain Ecophon

juan.negreira@saint-gobain.com


Abstract: Quan parlem de benestar, el soroll acostuma a ser el gran oblidat durant la fase de disseny. No obstant això, és la causa número 1 de conflictes en oficines; afecta negativament a pacients i personal en hospitals; i impedeix un aprenentatge i ensenyament de qualitat en escoles. Com podem dissenyar per a evitar els efectes negatius del soroll en usuaris finals?


VÍDEO DEL REPTE:


PONÈNCIES PRESENTADES:


Amaya Caballero. Arquitecta, professora associada de la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona. Foment de Ciutat, S.A. (Ajuntament de Barcelona),

Laia Isern. Arquitecta Escola Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC). Socia de Vitaller Arquitectura


Juan Negreira, Doctor enginyer acústic i enginyer industrial. Professor de la Universitat de Lund (Suecia) i La Salle Barcelona. Concept Developer a Ecophon.


A qui va dirigit?: Enginyers acústics, administració pública, propietats, arquitectes, dissenyadors, consultors, constructors, ciutadania ... tots els públics.


Descripció del REPTE

En aquesta sessió s'abordaran reptes acústics i casos d'èxit en ambients escolars, sanitaris i laborals.


Oficines

Tant les oficines tradicionals com les diàfanes (cada vegada més habituals), responen a la necessitat de les organitzacions de facilitar la presa de decisions i la transferència de coneixement, i també fomentar la comunicació i col·laboració, o contribuir a la imatge corporativa. El benestar dels usuaris, però, també és un aspecte primordial que es té cada vegada més en compte; encara que el soroll segueix sent el gran oblidat durant la fase de disseny, de manera que sembla necessari tractar el repte acústic de l'espai físic on treballem. Avaluar i dissenyar segons, per exemple, la norma ISO 3382-3, ajudarà a millorar el confort i augmentar la productivitat dels treballadors.


Escoles

Durant les hores de classe, alumnes i mestres estan exposats a diversos tipus de soroll (soroll exterior, soroll generat dins de l'aula ...). L'exposició a soroll (excessiu) té un efecte perjudicial sobre el desenvolupament cognitiu dels nens (reducció de memòria, desmotivació, empitjorament de la capacitat lectora i resultats acadèmics ...) així com efectes negatius en els docents (veu forçada, augment de el pols. ..). Aquest fet posa de manifest la necessitat de considerar l'acústica a l'hora de dissenyar aules per promoure un ensenyament i aprenentatge de qualitat.

 

Espais sanitaris

Els nivells de soroll en hospitals han augmentat en els últims anys a causa de diversos factors: s'amunteguen més malalts per metre quadrat, hi ha més equips que executen tasques més complexes, canvis demogràfics ... Molts dels espais dins d'un hospital són llocs on es prenen decisions crucials de la precisió depèn la salut dels pacients i que, per tant, han d'estar dissenyats de manera que facilitin una comunicació clara que eviti haver de forçar la veu i així minimitzar el risc d'errors i disminuir l'estrès. Així mateix, han de proporcionar benestar per als pacients, mantenint els nivells de soroll baixos per a facilitar la conciliació de la son, que és fonamental en una ràpida recuperació. El disseny d'aquests espais no pot obviar l'acústica si pretén considerar el benestar de personal i pacients.


Etiquetes: Oficines, hospitals, escoles, confort, acústica.


387 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page