top of page
  • Acusticat

Repte 14: Soroll, conflictes veïnals i mediació

Actualizado: 19 oct 2020

Subtítol: El soroll és causa de males relacions veïnals, conflictes, denúncies. La mediació és una via intel·ligent i no judicialitzada de solució


Gestionat per: Agrupació d’Arquitectes Experts Pericials, Forenses i Mediadors del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya


Coordinació: Anna Fabregat Ulldemolins, presidenta de l’AAEPFMC


Abstract: Els sorolls percebuts entre veïns són font de malestar i conflictes virulents. El compliment normatiu no sempre és suficient per evitar les males relacions. A més de la percepció positiva, l’espai de pacte de la mediació obre la possibilitat de treballar més enllà dels límits de la norma, i trobar solucions reals, tot i fent sentir escoltades a les persones


VÍDEO DEL REPTE:


PONENTS:

Anna Fabregat, presidenta de l’AAEPFMC

Andreu Alay. Tècnic del servei de Sostenibilitat i Medi Ambient. Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

Ramon Palacio. Síndic de Greuges de Sant Cugat del Vallès.

Montse Raga. Jutgessa

Presentació AA_MR_Sindic_AF
.pdf
Download PDF • 1.06MB


A qui va dirigit?: Tots els públics.


Descripció del REPTE

L’abordatge de la resolució de conflictes via mediació obre un camp de col·laboració entre tècnics mediadors i experts en acústica.


Si bé tradicionalment s’aborda el conflicte des de la relació personal, buscant la percepció positiva dels sons, i augmentant-ne la tolerància per una banda i la cura en l’ús per l’altra, tot plegat des del reconeixement i l’afecte, l’enfocament tècnic del mediador permet abordar una altra via, des del consens, amb l’acompanyament d’un expert en acústica, que explori la situació de transmissió sonora més enllà de les estrictes limitacions de la norma.


Des del moment que la recerca de la solució s’enfoca des de l’acord i el pacte, hom pot contemplar la norma únicament com una referència i treballar lliurement des de la tècnica i la ciència, buscant solucions enginyoses que permetin una millora objectiva de les condicions, fins i tot més enllà de les exigències legals.


Alhora, sortir mentalment de la cotilla de la norma permet a les parts en conflicte el compromís mutu amb la recerca conjunta de la solució real, cosa que permet una millor comprensió entre afectats i la percepció que el problema s’intenta resoldre realment.

A partir de l’exposició d’un cas pràctic de mediació relacionat amb el soroll, s’explicarà breument en què consisteix aquesta tècnica de resolució de conflictes.


La mediació permet abordar els desacords des de la maduresa i la responsabilitat de les parts, sense haver d’esperar que un tercer –un jutge- prengui les decisions per elles. Permet assegurar l’acceptació genuïna dels acords finals per part de totes les parts, i per tant, el compromís natural amb el compliment d’allò acordat des de la llibertat.


Evita la judicialització, la rancúnia de vencedors i vençuts, la sensació d’injustícia de no poder expressar allò viscut en la sala judicial, escurça terminis de solució, i resulta molt més econòmica que un procés judicial.


La mediació necessita de dades objectives i que les parts tinguin tota la informació possible per, des del coneixement autèntica de la situació, poder pactar amb autèntica llibertat i coherència.


La col·laboració entre tècnics mediadors, que detecten la necessitat de l’auxili d’experts, i els propis experts en acústica és fonamental per tenir possibilitats d’arribar a escenaris d’acord, bona convivència i millora efectiva de la qualitat de vida.


Etiquetes: Conflictes, mediació, soroll, veïns, solució




332 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page